Fokke Bleeker
Geboren 23-04-1899 te Tietjerksteradeel
Beroep Ambtenaar / Lid verzet
Onderscheiding Verzetsherdenkingskruis
Begraafplaats Lichaam nimmer gevonden/geïdentificeerd
Naam opgenomen in Gedenkboek nummer 36
(zie http://www.oorlogsgravenstichting.nl)
Wellicht dat het lichaam begraven ligt op het Ereveld te Loenen, waar thans nog 27 niet-geïdentificeerde lichamen, gevonden op de Waalsdorpervlakte, begraven liggen

Foto: Wendy Broer-van der Hak (2005)
Klik op foto voor grotere afbeeling

Fokke Bleeker werd geboren op 23 april 1899 in de Friese gemeente Tietjerksteradeel. Hij was belastingambtenaar van beroep en woonde op het adres: Waltherlaan 35 in Bussum.

In het verzet maakte hij deel uit van de "Groep Dubelaar" (zie aldaar), die eigenlijk bij de OD behoorde en die zich in het Gooi en speciaal in Naarden bezighield met het opgraven van munitie die na de capitulatie van mei 1940 door Nederlandse soldaten in de grond was gestopt. Ook haalde men wapens en munitie uit de kazematten van de Vesting Naarden. Een deel van de wapens is later nog gebruikt bij de aanslag op het Bevolkingsregister van Amsterdam.

Bleeker was één van de belangrijkste en meest actieve figuren in deze verzetsgroep, die heel wat (illegaal) werk heeft verricht.

In 1941 werd de groep door de Duitsers opgerold.

Bleeker zèlf werd op 5 juli 1941 gearresteerd. De belangrijkste mensen van de groep - onder wie ook Bleeker - kwamen in het 'Oranjehotel' in Scheveningen terecht.

Bleeker werd op 12 februari 1942 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

In Bussum is de "Fokke Bleekerstraat" naar hem vernoemd.Bron: 'Hun naam leeft voort...!' van W.A. Brug © 1989 Repro Holland B.V.
Met schriftelijke toestemming (4 april 2005) geplaatst

 TERUG NAAR EXECUTIES 1942