Ernst Cahn
Geboren 27-07-1889 te Remagen
Beroep Koopman / Lid verzet
Begraafplaats Nederlands Ereveld Loenen
Groenendaalseweg 64
7371 EZ
  Apeldoorn
Vak: A
Nummer: 485

Foto: Wendy Broer-van der Hak (2004)Foto: Wendy Broer-van der Hak (2005)

 

 Klik op foto's voor grotere afbeelding

klik hier voor een plattegrond-foto

De Hebreeuwse inscriptie in de grafsteen is een acroniem voor T'n'tz'b'h' en betekent in het Hebreeuws: "Tehiye Nishmatu Tzerora Betzror Hatzadkikim", ofwel "moge zijn ziel gebonden zijn in de bundel des levens" (moge de dode in de herinnering van de levenden voortleven)

Ernst Cahn, geboren 27 juli 1889 te Remagen, was koopman van beroep en was, samen met de heer Alfred Kohn, eigenaar van ijssalon 'Koco' in de Van Woustraat 149 te Amsterdam.

Achterin deze ijssalon kwamen Joodse knokploegen bijeen en van daaruit werd onder meer het verzet tegen anti-joodse rellen van februari 1941 georganiseerd.

Foto: Wendy Broer-van der Hak (2006)Organiseerde ploegen met wapens ter bewaking van Jodenwinkels in Amsterdam. Legde een gasspuit aan in zijn ijssalon, welke twee maal in werking trad.

Uiteindelijk zijn zij verraden en is de salon op 19 februari 1941 overvallen door de Grüne Polizei en werden beide eigenaren gevangen genomen. Hierna volgden twee razia's in de buurt en dit alles leidde uiteindelijk tot de Februaristaking.Foto: Wendy Broer-van der Hak (2006)

Cahn zat in het 'Oranjehotel van 20 februari 1941 tot 3 maart 1941. Op laatste genoemde dag werd hij gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Hij was de eerste gefusilleerde verzetsstrijder in Nederland. De heer Kohn verdween naar één der concentratiekampen, waar hij overleed.

Klik
HIER voor een geluidsfragment: getuigen van de februaristaking en het nieuws over de executie van Ernst Cahn.

In Amsterdam-Osdorp is de "Ernst Cahnsingel" naar hem vernoemd.Bronnen: 'Hun naam leeft voort...!' van W.A. Brug © 1989 Repro Holland B.V., Met schriftelijke toestemming (4 april 2005) geplaatst
Frank Blom, nabestaande van Ernst Cahn (met dank voor het verstrekken van nadere gegevens en de foto op deze pagina)

 TERUG NAAR EXECUTIES 1941