Arie Teunis Addicks
Geboren 24-04-1916 te Amsterdam
Beroep Boekhouder / Lid verzet
Begraafplaats Lichaam nimmer teruggevonden/geïdentificeerd
Naam opgenomen in Gedenkboek nummer 36
(zie http://www.oorlogsgravenstichting.nl)
Wellicht dat het lichaam begraven ligt op het Ereveld te Loenen, waar thans nog 27 niet-geïdentificeerde lichamen, gevonden op de Waalsdorpervlakte, begraven liggen

Foto: Wendy Broer-van der Hak (2005)

Klik op foto's voor grotere afbeeldingen                   

Arie Teunis Addicks werd geboren op 24 april 1916 in Amsterdam. Hij was assistent-boekhouder bij de "Draka" in Amsterdam.

Hij was één van de vroegste medewerkers van het illegale "Het Parool" (al sinds 1940). Hij stencilde en verspreidde de Nieuwsbrieven van Pieter 't Hoen, de grondlegger van "Het Parool". Tijdens een poging van de Duitse politie om hem te arresteren wist hij zelf te ontkomen, maar zijn vader (Martinus Casimir Addicks) werd tijdens een vechtpartij in zijn eigen huis doodgeschoten (6 september 1941). Zijn moeder werd aan de arm gewond, maar zette het verzetswerk voort en verleende onder meer onderdak aan Joodse onderduikers.

Arie is later - op 2 oktober 1941 - toch nog gepakt en zat korte tijd in het 'Oranjehotel' in Scheveningen. Op 8 oktober 1941 is hij zonder vorm van proces op de Waalsdorpervlakte doodgeschoten. Hij was één van de eerste medewerkers van "Het Parool" die het illegale werk met zijn leven betaalde. Zijn lichaam is nooit gevonden, maar op de Erebegraafplaats Bloemendaal ligtFoto: Wendy Broer-van der Hak (2004) wel een steen met zijn naam. Die steen wordt nu, vooral door de mensen van "Het Parool", als een eerbetoon beschouwd voor Addicks en alle andere verzetsstrijders die nooit een rustplaats hebben gekregen. De steen draagt het opschrift:

1940 - 1945

Ter herinnering aan de vrienden van het verzet die na hun strijd voor de vrijheid niet gevonden zijn of die elders rusten

Bij deze steen wordt elk jaar op 5 februari een kleine plechtigheid gehouden door de mensen die nu nog aan "Het Parool" verbonden zijn. Op die datum werden de 13 aangeklaagden van het Eerste Paroolproces gefusilleerd.

In Amsterdam is het "Arie Addickspad" naar hem vernoemd.Bron: 'Hun naam leeft voort...!' van W.A. Brug © 1989 Repro Holland B.V.
Met schriftelijke toestemming (4 april 2005) geplaatst

 TERUG NAAR EXECUTIES 1941