Rondleiding 17 mei 2007 (Hemelvaartsdag)Ontstaansgeschiedenis

Bezoek en rondleiding Waalsdorpervlakte

Na eerst een afspraak te hebben gemaakte met mevrouw Broer van de “Vereniging Erepeloton Waalsdorp”, heb ik op Hemelvaartsdag 17 mei 2007 een bezoek gebracht aan de Waalsdorpervlakte.

Wat brengt iemand van 44 jaar ertoe het monument op de Waalsdorpervlakte te bezoeken?. Er is geen affectie met mijn familie. Maar affectie met de mensen die hun leven daar hebben gelaten voor onze vrijheid. Met de jaren voelde ik de plicht in mij groeien om mijn respect op mijn eigen manier te kunnen overbrengen.

Van de parkeerplaats bij TNO ben ik met mevrouw Broer naar het monument gelopen. Het klinkt misschien voor menigeen raar wat ik nu zeg, maar het is net of ik geroepen werd om naar het monument te komen en daar de gefusilleerde en represaille slachtoffers te herdenken. Naarmate ik dichterbij het monument kwam, nam de spanning in mij toe.

En dan ineens sta je recht voor het monument, de adem stokt even. Door mijn hoofd vliegen flarden van boeken die ik gelezen heb over wat er op deze plek gebeurt is. De spanning die er van te voren was, is nu helemaal verdwenen, mijn respect voor de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid heb ik nu en hier kunnen betuigen. En voor de rest van mijn leven, zal ik jaarlijks op 4 mei bij de herdenking op de Waalsdorpervlakte aanwezig zijn.


De rondleiding van mevrouw Broer nam hierna pas zijn eigenlijke aanvang. Zij heeft mij het Fusilladekruis laten zien. Een plek, onderin in een duinpan, waar veel mensen het leven hebben gelaten voor hun “Vaderland”.


Het Rauterkruis de plek waar op 8 maart 1945, vanwege de aanslag op het leven van Rauter 38 mensen werden gefusilleerd als represaillemaatregel.


En uiteraard de Bourdonklok, die zal ik volgend jaar op 4 mei van verre al horen luiden, zal dan ook heel bijzonder zijn voor mij.
Tenslotte wil ik nog opmerken dat hetgeen waar de mensen die hun leven op de Waalsdorpervlakte voor gaven nog steeds onze vrijheid is!!!. Hoewel er blijkbaar tegenwoordig ook weer elementen zijn die trachten deze vrijheid te ondermijnen of saboteren. 
 

door: Koos van Staveren
Dordrecht, 21 mei 2007
Foto's © Koos van Staveren

 TERUG NAAR OVERZICHT