Johannes Adrianus Joseph Verleun

Johannes Adrianus Joseph Verleun, geboren 13 augustus 1919 in Amsterdam/Watergraafsmeer. Was kantoorbediende van beroep.

Hij was de leider van de sabotagegroep CS-6, die genoemd was naar het huis in de Corellistraat in Amsterdam, waar de groep ontstaan was en waar ze haar "hoofdkwartier" had. Zijn schuilnamen waren "George Devage" en "Max Brinkhorst".

Verleun voerde als leider van zijn "knokploeg" een groot aantal overvallen uit, onder andere in oktober 1943 op het Hoofdbureau van Politie in Utrecht.

Hij was betrokkekn bij de aanslagen op de NSB-er en oud-minister Posthuma, op de NSB-er Reijdon en op luitenant-generaal Seyffardt, de leider van het SS-vrijwilligerslegioen Nederland, die bij die aanslag gedood werd. Verder deed hij aanslagen op distributiekantoren, op spoorwegen en dergelijke en leverde hij wapens. Verder is zijn medewerking aan de aanslag op het Bevolkingsregister van Amsterdam bekend.

Op 4 november 1943 had hij een afspraak met een vroegere medewerkster, de verloofde van Leo Frijda. De ontmoeting zou ergens op straat in Amsterdam plaatshebben, maar het meisje had de afspraak aan de Duitsers verraden en Verleun werd door de SD besprongen en gearresteerd. Hij werd naar de beruchte Euterpestraat (nu: Gerrit van der Veenstraat) overgebracht, waar hij tijdens zware verhoren op het laatst allerlei dingen bekende.

Twee maanden heeft hij gevangen gezeten, onder andere één dag (6/7 januari 1944) in het 'Oranjehotel' in Scheveningen. Op 7 januari 1944 werd hij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

In Amsterdam is de "Johannes Adrianus Joseph Verleunstraat", in Best de "Johannes Verleunstraat" en in Zwijndrecht de "Verleunstraat" naar hem vernoemd.Bronnen:
'Hun naam leeft voort...!' van W.A. Brug © 1989 Repro Holland B.V.
Met schriftelijke toestemming (4 april 2005) geplaatst

Andere vermelding in relevante boeken:
'Soldaat in verzet - De belofte die Jan Verleun het leven kostte' (2004, isbn: 90 5429 181 8) van Do du Preez-Verleun en Pauline Wesselink, uitgegeven door Conserve

   

 TERUG NAAR EXECUTIES 1944