De Herdenking

Het begin van de stoet wordt gevormd op de zijweg van de Oude Waalsdorperweg, voorbij de parkeerplaats van de schietbaan (ten opzichte van voorgaande jaren een stuk verderop op de bestaande route, zie plattegrond) en bestaat uit twee groepen. De eerste groep wordt gevormd door familie/nabestaanden van de op de Waalsdorpervlakte gefusilleerde verzetsstrijders en enkele genodigden.
De tweede groep bestaat uit belangstellenden.

Beide groepen zetten zich om 19.25 uur in beweging en gaan dan richting monument. De aankomst bij het Monument op de Waalsdorpervlakte is om ▒19.40 uur. Om even voor acht uur stopt de klok met luiden en klinkt op de Vlakte het signaal 'Taptoe'. Hierna volgen de twee minuten stilte en aansluitend wordt het Wilhelmus gespeeld.

Na deze plechtigheid lopen de groepen langs het monument en brengt iedereen op zijn/haar eigen wijze een eerbetoon aan alle in de oorlog geŰxecuteerde verzetsstrijders. Ook mogen er bloemstukken of kransen neergelegd worden op het monument. Meegebrachte bloemen worden vˇˇr het monument, onder aan de Nederlandse driekleur gelegd.

Iedereen, ongeacht rang of stand, bezoekt deze herdenking op persoonlijke titel. Er worden om die reden ook geen toespraken gehouden en er is ook geen volgorde van wie wanneer een krans mag leggen.

Het Erepeloton Waalsdorp probeert de oorspronkelijke gedachte van deze herdenking, die spontaan na de oorlog op deze plek is ontstaan, in stand te houden.

Het kan soms erg koud zijn tijdens de herdenking (met name na zonsondergang!). Houdt u daarom rekening met de kleding van, met name, de kinderen. Voorts moet u er rekening mee houden dat de herdenking enige uren in beslag neemt, uiteraard afhankelijk van uw plek in de stoet. De laatste belangstellende arriveert meestal zo rond 22.00 uur bij het monument.
De herdenking van 2015 trok 3.772 bezoekers. De laatste liep om 23.45 uur langs het monument. De herdenking verliep anders dan anders: even voor 21.00 uur brak de klepel van de Bourdonklok af. De herdenking ging uiteraard wel verder, maar nu als werkelijke Stille Tocht.

Klik hier voor een reisadvies per auto of met  OV (inclusief de GPS-co÷rdinaten)