Segundo Jorge Adelberto "Boy" Ecury

Segundo Jorge Adelberto "Boy" Ecury, geboren 23 april 1922 te Oranjestad, Aruba.
Was student aan de Handelshogeschool te Tilburg.

Jorge was vanaf het begin van de oorlog actief in het verzet. In 1942 moest hij Tilburg ontvluchten omdat het te gevaarlijk voor hem werd. Hij zwierf vervolgens in Oisterwijk, Delft en Rotterdam. Op 5 november 1944 werd hij (na verraad door Kees Bitter) in Rotterdam gearresteerd en overgebracht naar het 'Oranjehotel' te Scheveningen. Op 6 november 1944 werd hij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Op Curaçao is de "Boy Ecuryweg" naar hem vernoemd.

Student
Segundo Jorge Adelberto (‘Boy’) Ecury (Aruba; 1922 - 1944) vertrekt in 1937 naar Nederland om te gaan studeren. Na vele omzwervingen belandt hij in 1942 in Tilburg.
Hij raakt waarschijnlijk bij het verzet betrokken via zijn vriend, Luis de Lannoy, een student uit Curaçao. Samen met hem probeert hij onder andere met brandbommen volgeladen Duitse vrachtauto's te vernietigen. Later voert hij verschillende sabotageacties uit voor de Raad van Verzet in Oisterwijk en de KP (Knokploegen) in Den Haag.

Door verraad wordt Boy op 5 november 1944, met wapens op zak, gearresteerd. Op 6 november 1944 wordt hij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. In 1947 wordt zijn stoffelijk overschot op Aruba met militaire eer herbegraven.

Op Aruba wordt ook een standbeeld van hem onthuld. In 1984 krijgt Ecury postuum het Verzetsherdenkingskruis.

Bron: http://www.verzetsmuseum.org

Foto: Michiel van der Veur (2005)Boy Ecury, verzetsheld
Ted Schouten, half-Nederlands, half Arubaan (zijn moeder was een jonger zusje van Boy Ecury) maakte begin jaren tachtig een tv-documentaire (voor TeleAruba) over het leven van zijn oom, de Arubaanse verzetsheld in Nederland die op de Waalsdorpervlakte werd geëxecuteerd met twee verzetskameraden op 6 november 1944. En hij schreef een boek dat in 1985 in een beperkte oplage van 1500 exemplaren verscheen.

Wat bezielde een zwarte jongeman om in Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het verzet te gaan? Vooral deze vraag inspireerde Schouten om een diepgravend onderzoek te doen. Hij vond een schat aan historisch materiaal in de kamferkist van zijn oma. Opa bleek een uitgebreid onderzoek gedaan te hebben naar de dood van zijn zoon. Had zelfs de namen en foto's van de Duitse soldaten achterhaald.

Sinds november 1949 staat er een standbeeld van Boy Ecury aan de Lloyd G. Smith Boulevard in Oranjestad. Rond 4 mei werd de documentaire nog wel eens gedraaid op Aruba, maar verder werd er weinig aandacht besteed aan de lokale oorlogsheld. De Tweede Wereldoorlog leek ver weg.
Ted Schouten, inmiddels verhuisd naar Nederland, werd vorig jaar (2000) gebeld door de Arubaanse regering. Zijn boek zal worden herdrukt.

Boy Ecury neemt nu een centrale plaats in in het nieuwe oorlogsmuseum waar op 20 april door Kroonprins Willem Alexander een gedenkplaat is onthuld.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei sprak van een 'ware revival van de Tweede Wereldoorlog op Aruba'.

Het kleine eiland heeft een speciale rol gespeeld tijdens de oorlog, waarvan maar weinigen op de hoogte zijn. Aruba had olieraffinaderijen die Amerikaanse vliegtuigen bevoorraadden. Op het eiland waren duizend Amerikaanse soldaten gelegerd. Bij een aanval van Duitse torpedojagers gingen op 16 februari 1942 tien olietankers in vlammen op. Alle jongens tussen 18 en 20 jaar moesten daarna in dienst om het eiland te verdedigen.
De permanente tentoonstelling in het nieuwe oorlogsmuseum in Oranjestad laat het een en ander over die geschiedenis zien. De expositie is ondergebracht in een voormalige bunker. Het leven van Boy Ecury krijgt ook breeduit aandacht.
Schouten: 'De voornaamste motivatie voor het museum is waarschijnlijk niet de opgeleefde belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog, maar veeleer het belang van de toeristenindustrie. Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten van Aruba.
De regering wil haar gasten meer bieden dan alleen zon en palmenstranden. Dat maakt mij niets uit, als er maar aandacht is voor Boy's verhaal.'

Niet alleen op Aruba duikt Boy Ecury's naam weer op. De zwarte oorlogsheld is ook opgenomen in het boekje 'Vrijheid geef je door', waarvan 200 duizend exemplaren worden verspreid onder scholieren van groep 7 en 8 van de Nederlandse basisscholen.

Maar wat bezielde Boy Ecury nu om als zwarte jongen hier in het verzet te gaan?
Schouten: “We hebben de neiging naar de oorlog te kijken met de ogen van nu.
Toen Boy in 1937 naar Nederland ging om te studeren, was dit land niet bepaald kleurrijk. Hij was een uitzondering, een bezienswaardigheid. De dekolonisatiegolf had nog niet plaatsgevonden. Op de Antillen waren nog geen status-aparte-behoeften. En Nederland had nog geen last van allochtone criminaliteit. Boy, die uit een rijke familie kwam, voelde zich in de eerste plaats Nederlander. Hij had een opstandig karakter. Geconfronteerd met schaarste, ellende, overheersing, discriminatie en geweld stelde hij zich agressief en zelfs provocerend op jegens de bezetter. Toen zijn beste vriend, Luis de Lannoy uit Curaçao, wegens verzetsactiviteiten werd opgepakt, sloot Boy zich aan bij een verzetsgroep in Oisterwijk. Hij hielp onderduikers in Tilburg, stak Duitse vrachtauto's in brand en liet treinen ontsporen. Hij werd verraden. De tijdgeest was anders, dat begrijp ik nu beter. Er komt ruimte voor een verhaal als dat van mijn oom.”

Noot: Met medewerking van Ted Schouten is er een film gemaakt door Frans Weisz over het leven van Boy Ecury. De film werd opgenomen o.a. in de Beemster (N.H.) en is in 2003 uitgebracht (zie:
http://www.memphisfilm.net/boyecury/).

Bron: http://www.hannieschaft.nl

 TERUG NAAR EXECUTIES 1944